top of page

Seksissä parin vuorovaikutus- ja tunnetaidot korostuvat

Liian vähän seksiä! Huonoa seksiä! Pirkka-seksiä! Kimppakivaa! Media tuuttaa jatkuvalla syötöllä seksijuttuja eetteriin, koska aihe myy. Seksi on mediaseksikästä.

Hyvä seksi tehdään yhdessä

Parisuhde on nyt muodissa, ja hyvä niin - pitkään se olikin katveessa. Mediassa hehkutetaan kaikelle kansalle uutta onnea, avaudutaan suhdehaasteista ja kerrotaan eroista. Tv-ohjelmissa päräytetään tuntemattoman kanssa vihille, vaihdetaan paria, petetään kumppania ja pohditaan parisuhteen ilmiöitä. Parisuhteesta on tullut viihdettä. Koska seksi myy, myös seksiä käsitellään paljon. Iltapäivä- ja naistenlehtiin virtaa usein lehtien omia ”tutkimuksia” suomalaisten seksitavoista. Klikkiotsikot ovat rohkeita ja provosoivia. Moni voi haksahtaa luulemaan marginaali-ilmiöiden olevan kovinkin yleisiä parisuhteissa.

Seksistä on tullut lähes urheilua, akrobatiaa. Pornon vaikutus ainakin mielikuvissa on vahva. Median syötteeseen verrattuna omat petipuuhat saattavat tuntua tylsiltä: ikään kuin meissä olisi jotain vikaa. Puhutaan jopa hiukan halveksivasti ns. Pirkka-seksistä: pitkän kaavan herkuttelun sijaan taviksilla riittävät rahkeet nippa nappa rutiiniseksiin työ- ja perhe-elämän väsyttäminä.

Harva pari puhuu keskenään seksistä

Tavallisten suomalaisten parien ei ole ihan helppoa puhua - keskenäänkään - seksistä, saati hakea asiantuntija-apua seksiongelmiin. Ylipäänsä parisuhdeasiat koetaan kovin yksityisiksi. Tyytymättömyys seksielämään ja uskottomuuskriisi ovat yleinen syy erota. Toinen tapa käsitellä ongelmaa on alkaa yhdessä korjata suhdetta paremmin omia toiveita ja tarpeita vastaavaksi. Seksiongelmat on usein jäävuoren huippu.

Parisuhdevalmentajana puhun parieni kanssa siitä, mitä he yhdessä ja erikseen tahtovat omalta rakkauselämältään. On tärkeää osata sanoittaa itseä ja kuunnella toista: Mitä fyysinen suhde, ja seksi sen yhtenä osana, minulle ja sinulle merkitsee? Kuinka tärkeänä sitä pidän elämässäni? Mitä tarvitsen ollakseni onnellinen kanssasi? Mitä pelkään, mikä on vaikeaa ja mikä kiinnostaisi?

Parin on hyvä keskustella läpi kummankin seksiin liittyvät odotukset ja käsitykset – eikä vain oletettava tuntevansa toisen puhumattakin. Millaista seksielämämme on kummankin mielestä? Onko hyvä näin? Mikä toimii ja mikä ei, mitä toivoisin vähemmän ja mitä lisää? Toteumaahan verrataan juurikin odotuksiin. Saanko, mitä tarvitsen ja itselleni haluan? Realismi ja itsetuntemus toki auttavat suhteuttamaan odotuksia sopiviksi. Jos odotukset ovat ylisuuret, myös pettymykset ovat usein isot.

Parisuhteessa – ja elämässä ylipäänsä - on tärkeää tiedostaa ulkoapäin ja omasta historiastaan ja kulttuuristaan tulevat mallit, joiden mukaan minun mukamas ”pitäisi” ja ”kuuluisi” elämääni elellä, ja tiedostamisen jälkeen kyseenalaistaa mallit. Kuka käskee? Toimiiko tämä meillä?

Pari määrittelee itse, mikä on riittävä seksin määrä ja laatu suhteessa

Seksin määrä, laatu ja tavat ovat jokaisen parin oma asia. Se, mikä on tarpeeksi hyvää ja riittävää meille voi olla toiselle riittämätöntä. Olemme yksilöitä. Kumppaneillakin on yleensä erilaisia mieltymyksiä ja käsityksiä. Silloin tullaan kenties toista puolitiehen vastaan. Myös seksittömyys voi olla yhteinen sopimus. Parisuhde voi olla toimiva ilman seksiäkin, mutta hellyyttä moni tarvitsee ollakseen läheinen.

Ylipäänsä seksin merkitys vaihtelee suhteen elinkaaren eri vaiheissa. Rakastumisvaiheessa, kun hormonihurmio jyllää ja uutuudenviehätys on tapissa, seksin merkitys korostuu. Pitkässä suhteessa taas on normaalia, että kiinnostus seksiin vähenee ja jopa tyrehtyy, kun vaikkapa sairastelut, työmurheet tai vaihdevuodet vievät huomion ja voimat.

Hyvä seksi on hyvää vuorovaikutusta

Seksi on herkkä aihe, koska siinä voi haavoittua syvästi. Minusta seksi vaatii vähintään yhtä paljon vuorovaikutus- ja tunnetaitoja kuin fyysisiä taitoja. Hyvä parisuhdeseksi tehdään yhdessä. Se on kummankin vastuulla – vastuuta ei voi ulkoistaa kumppanille. Moni syyttelee hanakasti kumppania huonosta seksistä tai seksin puutteesta, mutta ei itse tee juurikaan korjatakseen tilannetta.

Hyvä seksi on oikeastaan parin sujuvaa, avointa vuorovaikutusta. Jos vuorovaikutus tökkii makuuhuoneen ulkopuolella – yhteiselo on täynnä väärinymmärrystä, jyräämistä, jännitteitä, vaatimista tai arvostelua -, seksikään harvoin sujuu tyydyttävästi. Paha mieli, katkeruus ja tyytymättömyys myrkyttävät tehokkaasti halun ja ilon kumppanin sylissä. Arvostus, hyväksyntä, turvallisuus ja rentous taas on monen onnellisen – ja myös seksielämäänsä tyytyväisen – parin salaisuus. Silloin on helppo pitää ilman isoja kynnyksiä ja suorituspaineita kumppania ja itseä hyvänä. Kohdata ja jakaa, rakastella.

Tutustu parisuhdepalveluihini Vuorovaikutustaidot parisuhteessa

Parisuhdekoulusta arjen työkalut parisuhteeseen

Lahtelainen Teatteri Vanha Juko on ottanut musikaalin aiheekseen seksin parisuhteessa. Aihe on intiimi, jopa arkaluontoinen. Näytelmä pohtii seksinäkökulmasta parisuhteeseen ulkoa tulevia paineita ja odotuksia sekä yleisohjeita parempaan parisuhdeonneen.


Sinikka Kiviluoma parisuhdevalmentaja Parisuhdekoulu Lahti, Juva ja verkossa

Parisuhdekoulu

Olen parisuhdevalmentaja Sinikka Kiviluoma Parisuhdekoulusta.

 

Olen FM, monipuolisesti koulutettu parisuhdevalmentaja ja Solmuja parisuhteessa ® -parineuvoja ja ryhmäohjaaja sekä ratkaisukeskeinen valmentaja.

Lue taustastani lisää

 

Vastaanotto
 

Lahti, Juva ja etänä (Teams)

 

Parisuhdepalvelut
 

 

Maksuton alkukartoitus ennen ensimmäistä valmennusta. 

 

Parisuhdepalvelut

Hinnasto

Asiakkaat kertovat

Yhteystiedot

Seuraa
  • Facebook Basic Square
Tuoreimmat
Arkisto
Etsi asiasanoittain
bottom of page