top of page

Mitä hyötyä parisuhdeterapiasta, parisuhdevalmennuksesta tai parisuhdeneuvonnasta on?

Ennen kuin asiakkaani päätyy luokseni, hän on tavallisesti pohtinut jopa vuosia, kannattaako hakeutua ulkopuolisen parisuhdeammattilaisen pakeille. Jospa se on vain rahan hukkaa? Jospa kemiat eivät kohtaa? Jospa puhuminen vain pahentaa tilannetta? Entä jos samalla rahalla lähtisi kaksin lomalle?

Kumppani voi harata parisuhdevalmennusta vastaan täysin voimin. Mene yksin! Omapa on ongelmasi! En varmasti lähde avautumaan vieraalle! En pistä euroakaan likoon tähän! Eikö meillä ole isompia ongelmia kuin parisuhde?!

Amerikkalaisparit hakeutuvat tutkitusti kuusi vuotta liian myöhään parisuhdeammattilaisen luo. Meillä tilanne on huonompi: kynnys hakea apua on vielä korkeampi.

Moni pitää suorastaan nolona myöntää, että oma parisuhde voi huonosti eivätkä omat konstit sen korjaamiseksi riitä. Yritetty on. Pyöritään vaan ympyrää. Suunta on hukassa.

Toinen kohderyhmäni kriisissä jo olevien parien lisäksi on ne, jotka aktiivisesti hoitavat parisuhdettaan. Valmennus on heille tapa rikastaa jo ennestään hyvää suhdetta ja ehkäistä ongelmia kasvamasta isommaksi. Valmennus on parisuhteen huoltopaikka.

Parisuhdevalmentaja ei neuvoskele eikä jahtaa syyllisiä

Monella on mieli pullollaan (vääriä) ennakkokäsityksiä siitä, mitä parisuhdevalmennus on. Valmennus onkin Suomessa melko vieras ala. Valmentajan koulutustausta vaikuttaa suoraan ammattitaitoon. Valmentajia on joka lähtöön: lyhytkurssin käyminen ei vielä opeta hyväksi valmentajaksi.

Oma taustani on viestintä-, kieli- ja kasvatustieteessä. Olen erikoistunut vuorovaikutus- ja tunnetaitoihin (gradu keskusteluanalyysistä). Viestintäalalla toimin kehittämis- ja koulutustehtävissä noin 15 vuotta. Olen myös ammatillinen aineenopettaja.

Tutustu taustaani

Parisuhdevalmennus ei ole terapiaa. Siinä katsotaan enemmän eteen kuin taakse päin. Valmennus ei ole turhaa lätinää vaan arjen ratkaisujen ja työkalujen soveltamista omaan suhteeseen. Valmentaja ei missään nimessä neuvo, mitä tehdä tai ei. Hän ei ole kummankaan puolella - kukaan ei joudu syytettyjen penkille.

Valmentajan tehtävänä on nostaa esiin ulkopuolisen huomioita, näkökulmia, kertoa parisuhdetutkimusten parhaasta annista, haastaa tiedostamaan asioita, puhututtaa vaikeista aiheista turvallisesti, harjoituttaa vuorovaikutus-, tunne- ja ratkaisutaitoja sekä ennen kaikkea valaa uskoa siihen, että tilanteelle voi tehdä paljonkin.

Rahasta sanoisin, että toki parisuhdevalmennus maksaa aika lailla: se on asiantuntijatyötä. Onnettomana olo - elämän hukkaaminen kärsimiseen tai tyytymättömyyteeen - käy myös hyvin kalliiksi. Niin, ero se vasta maksaakin!

Mieti sinä, onko omaan hyvinvointiin ja onnellisuuteen sijoitettu raha sinusta viisas investointi. Se, mikä on riittävän hyvä suhde kenellekin on hyvin yksilöllistä.

Alkukartoitus käynnistää prosessin

Pyrin osaltani madaltamaan kynnystä tulla valmennukseen. Vasta ensimmäisen session jälkeen päätämme jatkon.

Ennen valmennusta olen lähettänyt esitietolomakkeet (2 kpl) ja käynyt ne läpi ennen tapaamistamme. Esitietokartoitus on maksuton eli perehdyn vastauksiisi omalla ajallani. Näin tunnen jo tilanteenne tarkemmmin ja pystyn suunnittelemaan valmennuksen ohjelman.

Tavatessamme puhumme siitä, millainen valmennus olisi paras juuri tässä tilanteessa. Onko yksilövalmennus kenties paras alku vaiko parivalmennus? Sarjassa voi toki olla molempia joustavasti. Montako kertaa olisi tarpeeksi, ja mitä siinä ajassa voi realistisesti odottaa tapahtuvaksi? Esitteln eri sisältöjä, joita voisimme käydä jatkossa läpi. Mietimme odotuksiasi sarjalle, minulle valmnetajana ja itsellesi. Mitä muutosta haluat tapahtuvan?

Hyöty on verrannollinen panostukseen

Saat valmennuksesta juuri niin paljon hyötyä, kuin siihen sitoudut: pistät aikaasi ja energiaasi. Ilman halua tehdä muutoksia hyöty jää todennäköisesti vaatimattomaksi.

Mikä kenellekin on iso ja pieni hyöty on suhteellista. Jollekin pienikin muutos ajattelussa, uskomuksissa, minäkuvassa, tunteissa ja käytöksessä on mullistavan suuri! Muutokset seuraavat usein toisiaan.

Nämä valmennuksen hyödyt on poimittu valmennusasiakkaitteni palautteista. Osa on ollut yksin, osa kumppanin kanssa valmennuksessani. Mitä Sinä tarvitset eniten tilanteessasi?

  • saat uusia näkökulmia tilanteeseen tai ongelmaan

  • saat turvallisen ympäristön, jossa puhua selkeärakenteisesti ja ohjatusti vaikealta tai sekavalta tuntuvasta tilanteesta

  • valmentaja seuraa sovittujen muutosten tapahtumista ja vauhdittaa niitä

  • yhteiselämän taitosi kehittyvät

  • vuorovaikutustaitosi kehittyvät: osaat ilmaista tarpeesi ja tahtosi selkeästi ja osaat myös kuunnella kumppaniasi pyrkien ymmärtämään sen, mikä on hänelle tärkeää (vuorovaikutustekniikat)

  • ongelmanratkaisutaitosi kehittyvät: osaat nähdä tilanteen eri näkökulmista ja hakea ratkaisua - usein kompromissia - rakentavasti eikä repien

  • huomaat valmentajan avulla perhetaustojen ja kulttuurierojen vaikutuksen ja niiden aiheuttamien odotusten vaikutuksen parisuhteeseen

  • tietämys parisuhdetutkimuksista saaduista hyvistä käytännöistä lisääntyy sovellettavaksi omaan parisuhteeseen

  • mietit ja kokeilet käytännössä itsellesi sopivia tapoja piristää ja vahvistaa parisuhdettanne

Asiakkaitteni kokemia hyötyjä parisuhdevalmennuksesta

Jokainen kokee valmennuksen hyödyt omalla tavallaan. Nämä on yleisiä asioita, joita asiakkaani nostavat esiin sarjan loppupalautteissaan:

  • ymmärrän enemmän itseäni ja toista

  • varmempi tunne siitä, että on tullut kuulluksi ja ymmärretyksi

  • osaamme keskustella asioista, joista emme ennen uskaltaneet/osanneet puhua

  • meillä on enemmän keskustelua

  • arvostan itseäni ja osaan asettaa selvät rajat

  • vihamielisyys on vähentynyt

  • riitelyn sijaan osaamme käsitellä asioita rakentavammin

  • meillä on uusia ja tehokkaampia tapoja käsitellä päivittäisiä tilanteita

  • haemme parempia ratkaisuja suurissa kysymyksissä

  • läheisyys on lisääntynyt jakamisen ja avoimen keskustelun myötä

  • erilaisuuden ymmärrys ja arvostaminen on lisääntynyt

  • tiedostan paremmin oman roolini ja vastuuni arjen tilanteissa

  • luotamme enemmän siihen, että pärjäämme näillä työkaluilla kotona

  • olemme samassa veneessä, emme toistemme vihollisia

Sanon aina asiakkailleni, että jos se, mitä valmennuksessa opit, ei toimi, voit toki aina palata entiseen. Kukaan ei ole vielä näin tehnyt.

"Pääsimme puhumaan asioista, jotka olivat lukossa"

"Valmennus pysäytti minut hienolla tavalla. Pääsin puhumaan asioista, jotka olivat lukossa, sekä raskaista tavoista riidellä. Oivalsin omien toimieni vaikutuksen vastapuoleen. Huomaan vaimon ajattelunkin muuttuneen parempaan päin. Olen jo suositellut parivalmennusta ystäville."

"Hain parisuhteeseen työkaluja, etenkin vuorovaikutukseen liittyviä, joilla pitkä liitto jaksaisi paremmin. Kaipasin myös ulkopuolista silmää.

Parasta oli keskustelu parisuhteestamme ja valmentajan havainnointi. Saimme keskustella tunneasioista ohjatusti, mikä antoi meille uusia näkökulmia toisen tavasta ajatella. Enneagrammityyppeihin tutustuminen oli herättävää.

Valmentaja on oikein "jalat maassa", joten meidän oli todella helppo avautua jo heti ensi kerrasta. Miellyttävä, inhimillinen ohjaustyyli. Hyvä kun tämä ei ole terapiaa vaan valmennusta, tai pikemminkin parisuhdekoulu."

"Pidin erityisesti avoimesta, lämpimästä, rakentavasta mutta samalla riittävän ”haastavasta” ilmapiiristä. Parisuhde kaipaa mielestäni ”ulkopuolisen” näkökulmaa, niin kuin valmentaja sai avatuksi asioita, johon itse ei varmaankaan olisi pystytty. Tarvittaessa käytiin läpi myös hankalat asiat, joita tuskin olisi voitu käydä niin hyvässä hengessä itse läpi."

"Valmentaja on erittäin sopiva persoona tähän työhön. Hän osasi olla napakka ja piti aikataulun. Antoi tilaa osallistujille ja ei syyttänyt ketään.

Olin tyytyväinen parivalmennukseen etenkin sen takia, että jokaisella tapaamisella oli oma teemansa, jonka ympärillä asiat käsiteltiin. Asiat käsiteltiin aina loppuun asti eikä hypitty asiasta toiseen. Valmentaja osasi ohjata hyvin keskustelua antaen kuitenkin tilaa molemmille pareille. Uskon, että solmuvalmennus olisi erittäin tarpeellinen kaikille aviopareille."

"Valmentaja on tavattoman kannustava, avoin ja vastaanottava ihminen. Hänestä ei välity puolueellisuutta eikä ennakkoasenteita saati tuomitsevuutta."

"Valmentajan työskentely oli erinomaista. Valmentaja on mielestäni hyvin positiivinen ja helposti lähestyttävä, siinä mielessä turvallinen henkilö."

Kuinka voin auttaa Sinua?

Jos et tee mitään, saat ikävä kyllä samaa. Pirauta minulle (puh. 040 555 0079), niin tuumataan tilannettasi.

Joka ongelmaan löytyy monia ratkaisuja. Minä autan sinua siirtämään fokuksen ratkaisuihin ongelmissa pyörimisen sijaan.

Sinikka Kiviluoma

FM, parisuhdevalmentaja, Solmuja parisuhteessa -parineuvoja ja ryhmäohjaaja, MB-Elämäntaidonvalmentaja, NLP Master Coach, Ratkaisukeskeinen valmentaja, opettaja


Katso parisuhdepalveluni kerta- ja sarjakäynteinä Lahdessa, Juvalla ja etänä verkossa www.parisuhdekoulu.com

Parisuhdekoulu

Olen parisuhdevalmentaja Sinikka Kiviluoma Parisuhdekoulusta.

 

Olen FM, monipuolisesti koulutettu parisuhdevalmentaja ja Solmuja parisuhteessa ® -parineuvoja ja ryhmäohjaaja sekä ratkaisukeskeinen valmentaja.

Lue taustastani lisää

 

Vastaanotto
 

Lahti, Juva ja etänä (Teams)

 

Parisuhdepalvelut
 

 

Maksuton alkukartoitus ennen ensimmäistä valmennusta. 

 

Parisuhdepalvelut

Hinnasto

Asiakkaat kertovat

Yhteystiedot

Seuraa
  • Facebook Basic Square
Tuoreimmat
Arkisto
Etsi asiasanoittain
bottom of page