top of page

Parisuhde kriisissä? Hae apua.

Parisuhdeterapiaa, parisuhdeneuvontaa vai parisuhdevalmennusta? Harva tietää, mikä ero termeillä on. Jokin niistä naputellaan Googleen siinä vaiheessa, kun eroajatukset alkavat jo pyöriä mielessä.

Onko parisuhtesi aivan solmussa? Epäiletkö, ettei umpisolmua tai useasta solmusta muodostunutta solmukimppua saa enää auki?

Ehkäpä ette saakaan omin voimin. Viisas hakee apua. Jos omat konstit on jo kokeiltu ilman mainittavaa edistystä (päinvastoin, olette ehkä kaivautuneet yhä syvemmälle omiin poteroihinne kauas toisesta), seuraavaksi on aika poihtia ulkopuolista apua. Kumppani kenties haraa ajatusta vastaan. Kuukaudet vierii ilman, että ryhdytte tuumasta toimeen.

Amerikkalaistutkimusten mukaan apua haetaan keskimäärin kuusi vuotta liian myöhään. Suomessa tilanne on varmasti vielä huonompi: meillä kynnys hakeutua ammattilaisen pakeille on korkeampi. Ikäväksi viivyttelyn tekee tosi-asia, että ongelmat tuppaavat vaan kasvamaan ja lisääntymään, jos niille ei tee mitään. Ne eivät häviä.

Parempi kuitenkin myöhään kuin ei milloinkaan. Elämä on liian lyhyt kärsittäväksi. Sanonkin aina apreilleni, että kun ryhdytte nyt, vuoden päästä huomaatte, etä kannatti - tilanne on toisin. Jos tekee samaa, saa ikävä kyllä samaa.

Älä kärvistele yksin parisuhdepulmissasi. Tutustu Parisuhdekoulun palveluihin.

Mistäpä apua? Googlessa eteen tulee lista eri tahoista, jotka tarjoavat monenlaisia parisuhdepalveluja. On olemassa julkisen ja yksityisen puolen palveluita. Osa on maksuttomia ja osaan pääsee kaivamalla esiin lompakon.

Maksuttomassa kirkon parineuvonnassa ja kaupungin perheneuvolassa palveluissa on ikävä kyllä pitkät jonot. Kun vuoro tulee, ajankohdassa ei ole paljon neuvotelun varaa. Moni ehtii jo erota ennen kuin oma vuoro tulee. Kirkon työntekijöilä on usein sosiaalialan tai sielunhoidon (teologian tms.) peruskoulutus, mutta myös psykoterapeutteja löytyy. Heitä yhdistää kristillinen maailmankuva ja parisuhdekäsitys.

Parisuhdeterapia, parisuhdeneuvonta vai parisuhdevalmennus?

Parisuhteensa ongelmiin voi hakea apua myös yksityisistä palveluista, jotka ovat maksullisia. Parisuhdepalveluja tarjoavat mm. parisuhdeterapeutit (pariterapeutit), parisuhdeneuvojat (parineuvojat) tai parisuhdevalmentajat.

Ammattilaisten koulutustaustat myös vaihtelevat. Psykoterapeutti on suojattu nimike, terapeutiksi sa sen sijaan kutsua itseään kuka tahansa - ja moni kursailematta kutsuukin. Psykoterapia on hyvä vaihtoehto, jos sinulla on tarve katsoa elämässä perin pohjin peruutuspeiliin ja lapsuuteen, josta monet parisuhteenkin mallit juontavat juurensa. Samoin jos turvaudut parisuhdeväkivaltaan, hakeudu viivyttelemättä terapiaan tai muun avun piiriin.

Kansan suuhun vakiintunut parisuhdeneuvonta-termi on hiukan vanhahtava. Se viittaa usein seurakunnan tai kaupungin parisuhdetyöhön, mutta myös yksityisiä parineuvojia löytyy.

Termi on sikäli harhaanjohtava, että ammattinsa osaava parineuvoja ei oikeastaan neuvo paria tekemään mitään. Hän ei ylipäänsä tuputa kenellekään omia kantojaan Jokainen pari päättää toki itse asioistaan ja vastaa päätöksistään. Parineuvojilta vaaditaankin siis pidättyvyyttä tuoda esiin omaa maailmankatsomustaan ja parisuhdenäkemystään. Se mikä sopii yhdelle ei välttämättä sovi toiselle.

Minulla on pätevyys toimia valtakunnallisen Parisuhdekeskus Katajan suosittelemana Solmuja parisuhteessa ® -parineuvojana ja myös ryhmäohjaajana. Olen ammatti-identiteetiltäni kuitenkin enemmänkin parisuhdevalmentaja.

Parisuhdevalmennuksessa mietit suhteen tilaa ja suuntaa

Parisuhdevalmennus on rantautunut Suomeen vasta hiljattain. Meillä coaching-palvelut mielletään enemmänkin työnohjaukseen ja bisneselämän saralle (nk. business coaching). Ammattitaitoinen valmentaja voi kuitenkin lisäkouluttautua nimenomaan parisuhdeasioihin. Näin olen itsekin tehnyt.

Mitä parisuhdevalmennus on? Parisuhdevalmennus on parisuhteen huoltopaikka, jossa vahvistat suhdettasi, ennaltaehkäiset ongelmia ja ratkaiset suhteenne solmuja. Kehität parisuhdetaitojasi (kuten vuorovaikutus- ja tunnetaidot) yksin tai yhdessä kumppanisi kanssa. Saat uusia työkaluja ja parannat vuorovaikutustaitojasi, joita tarvitset selvitäksesi arjen haasteista.

Valmennus lähtee aina Sinun tarpeistasi ja tavoitteistasi. Teemme yhdessä valmennuksesta tilanteeseesi sopivan.

Saat kannustusta ja löydät omat voimavarasi jaksaaksesi paremmin parisuhteesi haasteissa. Yhdessä koulutetun valmentajan kanssa keksit uusia näkökulmia ja saat selkeyttä tilanteeseesi.

Voit tulla valmennukseen yksin tai kaksin kumppanisi kanssa joko kertaluontoisesti tai sarjana. Valmennussession kesto on tyypillisesti kaksi tuntia.

Kuten muitakin taitoja, myös parisuhdetaitoja voi kehittää. Paremmat tunnetaidot sekä vuorovaikutus- ja ongelmanratkaisutaidot on opittavissa. Itsetuntemusta ja kumppanin tuntemusta voi myös kehittää. Hyödynnän itse soveltuvin osin mm. enneagrammi-persoonallisuustyyppien viitekehystä sekä NLP:n perusperiaatteita parisuhdevalmennuksessa. Minulla e ole mitään uskonnollista viitekehystä tai -ismiä työssäni.

Ratkaisukeskeinen, tulevaisuuteen katsova valmennus pohjautuu positiivisen psykologian menetelmiin, parisuhdetutkimuksiin sekä hyvien parisuhdekäytäntöjen soveltamiseen omassa parisuhteessasi. Parisuhdevalmennus ei ole terapiaa eikä siitä saa Kela-korvausta.

Syitä tulla parisuhdevalmennukseen

Työssäni parisuhdevalmentajana näen, miten helposti onnellisen parisuhteen unelma karahtaa kiville. Kun usko yhteiseen tulevaisuuteen alkaa horjua, suhde alkaa rakoilla. Yhden railon viereen tulee helposti toinen – etääntymisen kierre on valmis. Ero alkaa tuntua vääjäämättömältä ratkaisulta yhä lisääntyviin ongelmiin. Ja ongelmiahan elämässä riittää!

Valmennusasiakkaillani on monia syitä hakeutua luokseni. Yleisimmät syyt ovat yksinäisyys, tyytymättömyys, riitaisuus ja vuorovaikutuksen ongelmat parisuhteessa.

Riitelettekö liikaa? Puuttuuko kipinä? Sotkeentuvatko arjen askeleet?

Tunnistako jotain näistä omassa suhteessasi?

 • rakkauden ja läheisyyden puute (hiipunut tunneyhteys, "kuolleet tunteet")

 • arvostuksen puute

 • luottamuksen puute

 • pettäminen ja uskottomuus

 • mustasukkaisuus

 • toinen tuntuu poissaolevalta ja kaukaiselta (etäinen suhde)

 • avioero ja eron uhka: pysyäkö yhdessä vai erota

 • riitely, vuorovaikutusongelmat ja puutteelliset ongelmanratkaisutaidot (kommunikaatio-ongelmat suhteessa)

 • seksuaaliset ongelmat

 • erilaiset arvot ja tavoitteet elämässä

 • päihteiden käyttö (erityisesti alkoholi)

 • vanhemmuuden haasteet tai lapsettomuus

 • perheeseen (lähipiiriin) tai parisuhteeseen kohdistuvat kriisit, kuten työttömyys, sairastuminen, taloudelliset ongelmat, läheisen menetys

 • suhteet lähisukuun tai ystäviin

 • yhteys toiseen alkaa tuntua turvattomalta

 • oma ikäkriisi tms. heijastuu parisuhteeseen

Parisuhdevalmennusta vastaanotolla, verkossa tai hotellissa

Vastaanottoni on Lahdessa ja Juvalla.

Jos et pääse vastaanotolle kasvokkaisvalmennukseen, mikäpä estää ottamasta valmennusta kerran tai sarjana verkon kautta. Näin voit olla mukavasti kotonasi eikä sinun tarvitse hukata aikaa tai rahaa matkustamiseen. Verkkovalmennus onnistuu, jos sinulla on hyvät nettiyhteydet sekä tietokoneessasi mikrofoni ja kamera. Näin saamme toisiimme katsekontaktin.


Arkirakkaus-verkkokurssi


Voit myös ostaa kotona työskentelyyn Arkirakkaus-verkkokurssin. Se sisältää 12 eri teemaa, joista pidän alustuksen (audio), ohjaan keskustelukysymyksin mietimään aihetta ja lisäksi on ns. kenttätöitä arjessanne.Irtiotto arjesta tekee terää suhteelle

Järjestän myös parisuhdelomia Lahden keskustan hotelleissa. Voit varata minulta oman kahden tunnin parivalmennuksen hotelliin teille sopivana ajankohtana. Tutustupa Parisuhdekatsastuksen, KIpinää parisuhteeseen tai Vuorovaikutustaidot parisuhteessa -valmennuksiin. Yksilövalmennuksena mainio teema on Parisuhteen onnenpyörä, jossa katsomme läpi tyytyväisyystasosi parisuhteen eri osa-alueisiin.

Voimme aloittaa valmennussuhteen vaikkapa Skypessä ja jatkaa hotellissa, tai päinvastoin. Jotkin parini käyvät hotellilomalla parin kuukauden välein ja jatkamme näin parisuhdetyötä yhdessä. Väliajoiksi annan harjoitteita kotiin.

Kotiin voitte ostaa Rakkauspakkauksen, jonka avulla tulee hoidettua parisuhdetta kotonakin.

Miten suhteesi voi?

Valitset sopivan valmennustyypin parisuhteesi ja elämäntilanteesi mukaan. Peruskysymys on: Kaipaako suhde vaan ravitsemista ja lisäpotkua vaiko onko siinä vakavia ongelmia, jotka jatkuvasti hiertävät välejä?

Se, sopiiko sinulle kertavalmennus vai tarvitaanko useamman valmennuksen sarja taas riippuu tavoitteistasi ja rahatilanteestasi. Voit myös valita yksilö- ja parivalmennuksen tai molempia aivan tilanteesi mukaan.

Tyypillinen yhden kerran Skype-valmennus voi olla vaikkapa kaksi tuntia kestävä Parisuhdekatsastus. Se kartoittaa suhteenne tilan. Mietitte, mikä suhteessanne toimii ja mikä vaatii hienosäätöä tai perusteellisempaa korjausta. Entä mitä haluaisitte lisää suhteeseenne? Millä tavoin se tapahtuisi? Kun tietää, mitä tavoittelee, on helpompi päästä tavoitteeseen.

Jos kertavalmennus ei riitä, jatkamme siitä vaikkapa sarjalla. Voit itse valita valmennuksen laajuuden ja keston. Sarjavalmennus kestää kolmesta kerrasta aina kymmeniin kertoihin.

Tutustu Hinnasto

Oma koulutustaustani parisuhdevalmentajana

Minä olen parisuhdevalmentajana yliopiston kasvatti (filosofian maisteri). Lähestyn viestintä- ja kielitieteilijänä parisuhdetta vuorovaikutuksen ja parisuhdetutkimuksen näkökulmasta.

Olen opiskellut syvällisesti soveltavaa kielitiedettä: työyhteisöviestintää, vuorovaikutustaitoja ja keskusteluanalyysiä (graduni teema oli Keskustelu - kommunikatiivinen pallopeli), kulttuurien välistä viestintää, miesten ja naisten kielenkäyttötyylien tutkimusta, psyko- ja sosiolingvistiikkaa ja pragmatiikkaa. Olen myös koulutettu VPD-viestintäpäällikkö, toimin 15 vuotta viestintäalalla eri kehittämistehtävissä. Tämä tausta antaa hyvän pohjan pariviestinnän ymmärtämiseen.

Ihmissuhdetaitoja olen harjoitellut eri ryhmien kanssa toimiessani. Olen pätevä ammatillinen aineenopettaja ja kouluttaja. Minulla on tutkinto kasvatustieteestä ja lisäopintoja kasvatus- ja kehityspsykologiasta. Olen pitänyt yli sata koulutusta eri kohderyhmille mm. esimies- ja työyhteisötaidoista, viestinnästä ja parisuhdeaiheista.

Olen myös suorittanut rakkaussosiologian opintokokokonaisuuden, joten tunnen hyvin parisuhdetutkimuksen kentän.

Minulla on pätevyys toimia Kataja ry:n suosittelemana Solmuja parisuhteessa ® -parineuvojana ja ryhmäohjaajana.

Valmentajana olen monipuolisesti koulutettu: MB-Elämäntaidon valmentaja, ratkaisukeskeinen valmentaja ja NLP Master Coach. Kaikista on hyötyä parisuhdetyössä. Valmennankin isolla pensselillä - koko elämää ja parisuhdetta siinä fokuksessa.

Lähdemmekö yhteiselle muutosmatkalle?

Ottakaa ensimmäinen askel kohti parempaa. Kun aloitatte nyt, vuoden päästä huomaatte, että se kannatti. Ota rohkeasti yhteyttä!

Parisuhdevalmentaja Sinikka Kiviluoma, Parisuhdekoulu

Parisuhdevalmentaja Sinikka Kiviluoma, Parisuhdekoulu Ota yhteyttä puh. 040 555 0079 tai lomakkeen kautta

"Onnellisia parisuhteita ei synny - ne rakennetaan". (Parisuhdekoulu)

Parisuhdekoulu

Olen parisuhdevalmentaja Sinikka Kiviluoma Parisuhdekoulusta.

 

Olen FM, monipuolisesti koulutettu parisuhdevalmentaja ja Solmuja parisuhteessa ® -parineuvoja ja ryhmäohjaaja sekä ratkaisukeskeinen valmentaja.

Lue taustastani lisää

 

Vastaanotto
 

Lahti, Juva ja etänä (Teams)

 

Parisuhdepalvelut
 

 

Maksuton alkukartoitus ennen ensimmäistä valmennusta. 

 

Parisuhdepalvelut

Hinnasto

Asiakkaat kertovat

Yhteystiedot

Seuraa
 • Facebook Basic Square
Tuoreimmat
Arkisto
Etsi asiasanoittain
bottom of page